8.10.2012

Voihan vaalikone

Näin vaalien alla yksi jos toinenkin instanssi on julkaissut vaalikoneen, jossa ehdokkaat saavat kertoa mielipiteensä kotikunnan asioihin liittyen sekä asian vierestä. Niinpä minäkin olen päätynyt vastaamaan Ylen, Maikkarin ja oman kunnan vaalikoneeseen.

Vaalikoneeseen vastaaminen käy kyllä työstä, koska kysymykset ja vastausvaihtoehdot vaikuttavat kohtaavan hyvin tai sitten hyvin huonosti ja vastauksia olisi hyvä myös jaksaa perustella. Esimerkkinä "Uskon ydinperheeseen". Vastausvaihtoehtoina laaja asteikko, jossa toisessa päässä "täysin samaa mieltä" ja toisessa "täysin eri mieltä". Anteeksi tyhmyyteni, mutta mikä ihmeen kysymys tuo on ja miten se liittyy kuntavaaleihin? Ei ydinperhe mikään uskon asia ole. Kysymystä katsoessani tuli lähinnä sellainen olo, että siinä haetaan vastakohtia "konservatiivi-liberaali", mutta joka kuitenkin epäonnistui asettelullaan. (Huomasin kyllä, että kysymys oli sijoitettu arvoja mittaavan otsikon alle, mutta silti sitä jaksan ihmetellä.)

Yhdessä vaalikoneessa vastausvaihtoehdot oli esitetty likert-asteikon avulla: täysin samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, jokseenkin eri mieltä, täyin eri mieltä. Keskellä ei osaa sanoa, jota ei kannata valita, koska silloin sitä ei vastaukseksi lueta. Siinähän sitten pohdin monen asian kohdalla, että olenko jokseenkin samaa vai jokseenkin eri mieltä. Ne kun kuitenkin tarkoittavat ihan eri asioita.

Hyviäkin kysymyksiä oli kaikissa vaalikoneissa ja pakko sanoa, että oman kunnan kone veti tässä voiton. Vain muutama kysymys ja kaikki täyttä asiaa. Niihin ei ehkä ollut helpoin vastata, mutta sai ainakin miettimään asioita monelta kantilta. Omaksi tappiokseni on pakko tässä yhteydessä lukea laiskasti perustellut mielipiteet. Jonkinlainen kisaväsymys iski tässä kohtaa ja jaksoin perustella vain yhteen kohtaan vastaukseni. Lupaan kuitenkin, että mikäli joku haluaa perusteluita tietää, kerron ne.

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että vaalikoneet ovat hyvänä apuna äänestäjälle varsinkin silloin, kun ei tiedä ketä äänestäisi. Tulevaisuudessa kuitenkin toivon kysymysten laatijoiden panostavan niihin entistä enemmän siltä osin, että niissä kysytään oikeita asioita epäolennaisuuksin sijaan. Jotenkin sitä toivoisi, että kysytään asioita niiden merkityksellisyyksien vuoksi, ei siksi, että saadaan äärimielipiteet esille asioista, joista niitä ei välttämättä edes oikeasti ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti